Så förbättrar du barnens sömn

De flesta känner till att det är viktigt med god sömn för att kroppen ska må bra. Detta är ett faktum som gäller både för barn och vuxna, men det är extra viktigt för barn eftersom de fortfarande växer.

Sömnbrist kan skada barns hälsa och därför är det av största vikt att se till att goda sömnvanor etableras så tidigt som möjligt. Ta del av våra tips för att förbättra barns sömn här.

Skapa rätt sovstämning

Det är inte bara barn som behöver lugn och ro när de ska sova, men eftersom deras hjärnor är under utveckling behöver de en lugn och behaglig miljö utan alltför många störande moment. På

https://www.nolhagahem.se/sv/articles/170/sangklader-barn finns ett stort utbud av bekväma sängkläder av god kvalitet. God sömn handlar dels om att gå och lägga sig i rimlig tid, dels också om att sova i ett tillräckligt mörkt och svalt rum utan distraktioner. En bekväm säng med stöd för kroppen och sköna sängkläder i kombination med en elfri miljö, mörkläggande gardiner och rätt belysning skapar den sovstämning som behövs för att barnet ska komma till ro. Tänk på att:

  • TV, dator och mobiltelefon inte ska finnas i rummet
  • Skaffa sköna sängkläder och mörkläggande gardiner
  • Gå och lägg barnet vid samma tidpunkt varje kväll

Satsa på goda rutiner

1177.se finns en hel del fakta om barns behov av sömn i olika åldrar och varför det är bra för hälsan att hjälpa barnet med goda sovrutiner. Sömnen är nämligen inte bara viktig för att barnet ska kunna orka med skola och aktiviteter, utan också för att kroppen utsätts för en hel del påfrestningar under tillväxtfaserna. Det är med andra ord viktigt att få den återhämtning som behövs för att hjärnan ska utvecklas som den ska. Det handlar inte bara om kroppen utan också om psyket.

Som förälder finns det mycket du kan göra för att förbättra dina barns sömn. Det viktigaste är att sovrummet är lugnt och behagligt, att barnen har fasta sovrutiner och att de får varva ner en stund innan det är dags att gå och lägga sig. Att ha mobilen i ansiktet strax innan läggdags är sällan en god idé.