När fötterna mår bra mår du bra

Det är lätt att glömma bort sina fötter. Många tänker inte ens på att fötternas välmående påverkar hela din hälsa men så är faktiskt fallet. Få tips på hur du tar hand om dina fötter genom rätt skor, rätt fotvård och andra behandlingar.

Det finns mycket du kan göra själv mellan varven om du också väljer att ta medicinsk fotvård. Hos Biophplus kan du exempelvis köpa fortvårdsprodukter och fila bort förhårdnader hemma eller göra egna hemmakurer för fötterna. Du kommer att känna hur skönt det känns för hela ditt mående när dina fötter inte längre negligeras.

Så påverkar dina fötter din hälsa

Alla som har problem med fossingarna vet hur det kan få dig att känna. Bara det faktum att du inte har tagit hand om dem under en längre tid kan få dig att känna dig ofräsch. Om du inte tar hand om dina fötter kan det hända att:

• Du kan få fotsvamp som förvärras
• Tånaglarna kan få psoriasis
• Du kan börja gå fel så hela kroppen påverkas
• Din blodcirkulation försämras
• Du känner stress

Många kvinnor som går i fel skor, ofta spetsiga och med höga klackar, får inte bara ont i fötterna men kan även uppleva att tårna förändras i utseende. Du kan till exempel få snedställd stortå eller hammartå, alternativt Mortons neurom eller ont under trampdynan. När fötterna är snedställda på ett eller annat sätt är det oerhört svårt att återställa dem. Så tänk redan i unga år på att inte förstöra dem med fel skor. Använd även rätt strumpor, detta ska du även tänka på när du tränar i gympaskor. Bara för att skorna inte har klack så kanske just dessa skor inte passar din sport och den sport du utövar. Gå gärna till en butik som är specialiserad på träning och olika anpassade skor och prova ut dem individuellt.

Ät bra

Ja, även rätt kost har stor inverkan på dina fötter. Äter du dåligt så kan det komma att synas efter en tid, precis som det gör på dina händer, ditt hår och din hy. Men eftersom fötterna ska bära upp hela dig så gäller det att vara uppmärksam.