5 skäl att undvika kolloidalt silver

Kolloidalt silver är en alternativ behandling för infektioner och andra tillstånd, men det har bedömts som farligt av bland annat läkemedelsverket. Även i Sverige finns de röster som nu höjs mot kollodialt silver. Om du funderar på att använda kolloidalt silver som behandlingsform finns här 5 skäl att undvika det.

Kvacksalveri

Kolloidalt silver eller silvervatten är en metall som i århundraden har tillskrivits en massa olika egenskaper, det har varit populärt bland annat hos kvacksalveri. Det är också en metall som många människor tror kan att bota alla typer av sjukdomar, inklusive förkylning. Kolloidalt silver blev snabbt populärt i början av 1990-talet när de spreds i alternativmedicin-kretsar, men detta rykte ändrades snabbt när mer forskning om dess effektivitet visade motsatsen.

Ofarligt i smycken, men inte i kosten

För även om silver i exempelvis smycken är helt ofarligt så är detsamma inte gällande när det kommer till kolloidalt silver. Kolloidalt silver används ibland för att rena vatten, men ska inte intas. I vissa fall kan de leda till förgiftning eller ge missfärgning av huden.

Kan inte ersätta medicin

Att det dessutom rekommenderas för svårt sjuka personer är farligt, då risken är att de slutar ta annan medicin som faktiskt kan ha en effekt på deras hälsa. Kolloidalt silver har däremot ingen som helst effekt.

Läker ingenting

Kolloidalt silver sägs kunna bota allt från akne och mjäll till cancer. Det enda det kan göra är att orsaka skada genom att hämma vissa enzymer i celler som är viktiga för att bygga nya proteiner, vilket innebär att om du tar för mycket kan du få silverförgiftning. Det finns inga studier som stödjer att de kan vara positivt för hälsan.

Dyr och farligt placebo

Även om det har funnits många vittnesmål från silveranvändare, som kan hittas på Internet och andra ställen, där människor hävdar att det har hjälpt dem mycket i deras kamp mot sjukdomar. Men enligt Läkemedelsverket är kolloidalt silver farligt och får inte marknadsföras som medicin. Placeboeffekten är mycket starkt och det är antagligen det som gör att dessa människor upplever att kolloidalt silver hjälper deras åkommor även fast de skadar dem. Därför är det bättre att du diskuterar med din läkare vilka ändringar du kan göra för att må bättre, istället för att förlita dig på internet. Exempelvis kan ändringar i kosten eller träningen göra att du får lindring i dina åkommor.