Kombinera träning med rätt kost & kosttillskott

Att kombinera en sund kosthållning med regelbunden träning är en viktig del av en hälsosam livsstil. För att få ut det mesta av sin träning och optimera sin hälsa kan kosttillskott vara ett smart val. Genom att äta en balanserad kost och utöva regelbunden fysisk aktivitet kan man uppnå bättre hälsa och minska risken för hälsoproblem som övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Att ta kosttillskott kan därför vara ett smart val för att fylla på eventuella brister i kosten och optimera träningen.

För att maximera resultaten av träningen är det viktigt att äta en balanserad kost som ger tillräckligt med energi och näringsämnen. En kost som är hög i protein kan hjälpa till att bygga muskler, medan kolhydrater och fett ger den energi som behövs för att utföra fysisk aktivitet. Men när man tränar regelbundet ökar också kroppens behov av vissa näringsämnen därför kan man behöva komplettera kosten med kosttillskott och sådan finns att köpa hos till exempel Vitalplus och man ska inte glömma att det även kan vara bra att addera frukt, grönsaker, fullkorn och magert protein som kan hjälpa till att tillgodose kroppens behov av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Varför kombinera kost, kosttillskott och träning?

En balanserad kost tillsammans med kosttillskott kan hjälpa till att ge kroppen alla nödvändiga näringsämnen den behöver för att fungera optimalt. Träning kan hjälpa till att bygga muskler, öka styrka och kondition samt främja hjärthälsan och förbättra den psykiska hälsan. Så när det kommer till träning kan kosttillskott också vara till hjälp. Kombinera en sund kosthållning med kosttillskott och regelbunden träning för att optimera hälsan på flera sätt:

  • Ökat näringsintag. Kosttillskott kan hjälpa till att tillgodose kroppens ökade näringsbehov vid träning.
  • Ökad muskelmassa. Proteintillskott och kreatin kan hjälpa till att bygga muskler snabbare och öka styrka och uthållighet.
  • Förbättrad återhämtning. Kolhydrattillskott kan hjälpa till att öka återhämtningen efter träning och förbättra prestationsförmågan.

Vilka kosttillskott ska man välja?

Även om en sund kosthållning är viktig för hälsan kan kosttillskott hjälpa till att komplettera kosten och ge kroppen extra näring för att optimera träningen och stödja allmän hälsa. Till exempel kan proteintillskott vara ett bra alternativ för personer som tränar mycket och vill öka sin muskelmassa. Det finns många olika typer av proteinpulver att välja på, inklusive vassleprotein, kaseinprotein och sojaprotein. Likaså är kreatin, som är en aminosyra, något som kan hjälpa till att öka styrka och uthållighet vid högintensiv träning. Andra bra kosttillskott är Omega-3-tillskott, som fiskolja, vilka kan bidra till att minska inflammation i kroppen, förbättra hjärthälsa och stödja en sund hjärnfunktion. Är man osäker på vad man vill uppnå med sitt tillskott är det alltid värt att testa ett multivitamintillskott. Dessa kan hjälpa till att tillgodose kroppens behov av viktiga vitaminer och mineraler, särskilt om man har svårt att få tillräckligt av dessa näringsämnen från kosten.

En balanserad kost består alltså av en kombination av kolhydrater, protein, fetter, vitaminer och mineraler vilket du får i dig naturligt. Men det ibland kan det vara svårt att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver genom enbart kosten. Då kan kosttillskott vara ett bra alternativ. Så genom att äta en balanserad kost, ta kosttillskott och utöva regelbunden fysisk aktivitet kan man uppnå bättre hälsa och minska risken för hälsoproblem.