Därför är kost essentiellt för träningsresultaten

Kost är viktigt för alla men extra betydelsefullt för de som tränar. När kroppen får bra med energi och näring kan den prestera på topp. För att kroppsfunktioner inte ska försämras är det viktigt att förse kroppen med tillräcklig mängd vitaminer och mineraler.

Det finns flera anledningar till varför det är bra att tänka lite extra på kosten när du tränar. Din kropp behöver vitaminer och mineraler för att kunna utvinna energi från protein, kolhydrater och fett som du får i dig via kosten. Om du har vitamin- och mineralbrister kan det påverka vissa kroppsfunktioner och hälsan. För att säkerställa att kroppen får det den behöver för att fungera som den ska är kosttillskott ett bra alternativ för dig som tränar. Du kan exempelvis få ett bättre vitaminintag med Vitaepro och minska risken att få vissa brister.

Vitaminer och mineraler att ha koll på

Det är otroligt viktigt för dig som tränar att kroppen kan ta upp näringen i maten som du äter för att återuppbygga muskler som brutits ner av träning. Om du inte äter bra mat med tillräckligt mycket näring som kroppen faktiskt behöver kan träningsresultaten bli sämre eller i värsta fall utebli. När du säkerställer att du får i dig de vitaminer och mineraler som behövs minskar du även risken att drabbas av trötthet, utmattning och skador. Vitaminer och mineraler som är bra att ha lite extra koll på när du tränar aktivt är järn, D-vitamin, kalcium, B-vitamin och C-vitamin. Om du inte tål vissa livsmedelsgrupper kan det också vara viktigt att ta kosttillskott.

Anpassa kosten

Kosten är basen och det som är viktigaste är att äta mat av bra kvalité för att kunna prestera på träningspassen. Det är dock betydelsefullt att anpassa kosten till den träningen du gör. Om du styrketränar och vill bygga muskler är det viktigt med protein. Kolhydrater är viktiga för att få bra med energi när du konditionstränar.